JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

18-09-2017

Herbata z rumianku (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie(60g),masło (10g), ser żółty (30g), parówki mini – 2szt

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor. Warzywa do chrupania. Owoc.

Zupa krem z dyni Hokkaido z grzankami (250 ml)

(seler, śmietana,pszenica)

Porcja mięsa drobiowego(100g) w sosie jogurtowo-musztardowym, ryż basmati z ciecierzycą(100g), surówka z ogórka kiszonego (100g)

Kompot– 250 ml

(seler)

Koktajl owocowy z kaszą jaglaną (200 ml)(mango, banan)

Warzywa do chrupania

(mleko, miód)

Wtorek

19-09-2017

Kaszka manna na mleku z rodzynkami (200 ml), pieczywo pszenne/graham (30g),masło (5g),krakowska sucha(30g).Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek. Warzywa do chrupania Zupa barszczyk czerwony z drobnym makaronem.(250 ml)

(seler, śmietana, pszenica, jajo)

Kotlet z jaj pieczony w piecu (100g), puree ziemniaczane z koperkiem (100g), surówka z sałat i pomidorów w jogurcie (100g)

Kompot – 250 ml

(pszenica, jajo,masło)

Kakao na mleku – 200 ml

Rogal maślany z masłem i miodem.

(pszenica)

Środa

20-09-2017

Biała herbata z cytryną (250 ml), pieczywo pszenne/graham(60 g), masło(10g), pasta z sera twarogowego z rzodkiewką(30g), pasta ze słonecznika (30g).Warzywa na pieczywo: ogórek kiszony.

Warzywa do chrupania.

Zupa rosół z makaronem (250 ml).

(seler, pszenica, jajo)

Gołąbki w sosie pomidorowym – 2 szt Herbata z rumianku– 250 ml

galaretka jogurtowo-owocowa – 1 porcja

Czwartek

21-09-2017

Herbata miętowa z cytryną (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g) masło (10g) mozzarella (30g), schab w ziołach pieczony w piecu – wyrób własny (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki.

Warzywa do chrupania.

Zupa krupnik z ziemniakami z pulpecikami drobiowymi(250 ml)

(seler, jęczmień)

Pierogi ruskie z jogurtem (200g), surówka z marchwi jabłek (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, ser twarogowa)

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g)szynka wieprzowa (20g)Warzywo do chleba: sałata, ogórek. Warzywa do chrupania. Owoc – szt 1
Piątek

22 -09-2017

Płatki żytnie na mleku z żurawiną i nasionami lnu (200 ml), pieczywo pszenne/graham (30g) masło (10g),pasta jajeczno-warzywna(30 g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek.

Warzywa do chrupania

Zupa z brokułów z ryżem na maśle ( 250 ml)

(seler, śmietana)

Paluszki rybne pieczone w piecu(200g), ziemniaki puree posypane koperkiem (100g), mizeria(100g)

(śmietana, mleko, pszenica, jajo)

Herbata owocowa – 250 ml

Baton zbożowy – 1 szt

Banan – 1 szt.

(pszenica, żyto, owies)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011