JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

07-08-2017

Herbata z rumianku z syropem malinowym (250ml), bułka grahamka (60g), masło (10g), szynka drobiowa(30g), pasta ze słonecznika (30g)

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor, szczypiorek

Owoc – 1 szt. Warzywa do chrupania

Zupa z cukinii z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Makaron kokardki z serem twarogowym i polewą truskawkową (200g)

Sok owocowy – 250 ml

(jogurt, pszenica, jajo)

Herbata owocowa (250 ml)

Ciasto zbożowe, jogurt szkolny. Warzywa do chrupania

(mleko, pszenica, żyto)

Wtorek

08-08 -2017

Płatki jaglane na mleku z świeżymi owocami (200 ml),pieczywo pszenne/żytnie (30g) masło (5g), pasta z sera twarogowego i rzodkiewek (30g)

Warzywa do chrupania.

Zupa pomidorowa z makaronem literki

(250 ml)

(seler, śmietana, pszenica)

Porcja mięsa drobiowego w panierce z płatków kukurydzianych (100g), pieczony w piecu, ziemniaki puree z koperkiem, (100g)surówka z marchwi, selera, jabłka w jogurcie (100 g)

Kompot (250ml)

(jajo, masło)

Kakao na mleku – 200 ml

Ciasto drożdżowe ze śliwką – 1porcja

(jajo, pszenica, mleko, masło)

Środa

09-08-2016

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham(60 g), masło(10g), pasta bananowo– serowa (30g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: pomidor, szczypiorek, sałata

Owoc- 1 szt

Warzywa do chrupania.

Zupa z rzodkiewek z ziemniakami (250 ml).

(seler, śmietana)

Kotlet jajeczny z kaszą jaglaną, siemieniem lnianym i natką pietruszki (100g), ryż basmati z ryżem czerwonym (100g), mizeria (100g). Kompot (250g)

(pszenica, śmietana)

Herbata z mięty z cytryną (250 ml) Pampuch z sosem owocowym – 1 porcja

(pszenica, jogurt)

Czwartek

10-08-2016

Kaszka manna na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g) masło (5g), pieczony schab – wyrób własny (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek kiszony

Owoc- 1 szt. Warzywa do chrupania

Zupa ryżanka z pulpecikami drobiowymi (250 ml)

(seler)

Pierogi z owocami z śmietaną (200g)

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g)krakowska sucha (20g)Warzywo do chleba: sałata, papryka. Warzywa do chrupania
Piątek

11- 08 -2016

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham(30g) masło (10g),pasta z sera twarogowego i szczypiorku(30 g), jajo na twardo – 1 szt . Warzywo na chleb: sałata, rzodkiewki

Owoc – 1 porcja. Warzywa do chrupania

Zupa jarzynowa z ziemniakami na maśle ( 250 ml)

(seler, śmietana)

Filet z miruny pieczony w piecu (100g), ziemniaki z koperkiem( 100g), surówka z sałat i pomidorów w śmietanie (100 g)

Kompot wieloowocowy (250 ml)

Herbata miętowa z cytryną (250 ml)

Deser jaglany z owocami – 1 porcja .Warzywa do chrupania.

(jogurt)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011