JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

14-08-2017

Płatki jaglane na mleku (200ml), pieczywo pszenne (30g), masło (5g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor, szczypiorek

Owoc – 1 szt. Warzywa do chrupania

Zupa kapuśniak ziemniakami (250 ml)

(seler)

Pierogi ruskie z jogurtem (200g), surówka z marchwi i jabłka (100g)

Sok owocowy – 250 ml

(jogurt, pszenica)

Kakao na mleku (250 ml)

Rogal z masłem i miodem. Warzywa do chrupania

(pszenica)

Wtorek

15-08 -2017

Herbata z mięty z cytryną (250 ml),pieczywo pszenne/żytnie (60g) masło (5g), pasta z sera twarogowego i papryki(30g), parówki mini – 2 szt

Warzywa do chrupania.

Zupa barszczyk czerwony z makaronem świderki

(250 ml)

(seler, śmietana, pszenica)

Kluski śląskie (100g), sos mięsno-warzywny (100g)surówka z ogórka kiszonego (100 g)

Kompot (250ml)

(jajo,seler)

Sok owocowy 100 % – 200ml

Pieczone jabłko z budyniem i owocami – 1 szt

(mleko, pszenica)

Środa

16-08-2016

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham(60 g), masło(10g), szynka drobiowa (30g), sałatka jarzynowa (30g)

Warzywa na pieczywo: pomidor, szczypiorek, sałata

Owoc- 1 szt

Warzywa do chrupania.

Zupa z kalarepki z ziemniakami (250 ml).

(seler, śmietana)

Pieczone udko z kurczaka (100g), ziemniaki puree z koperkiem(100g), marchew z groszkiem polane masłem(100g). Kompot (250g)

Herbata z mięty z cytryną (250 ml) Brawni z fasoli– 1 porcja

(pszenica, owies, kakao)

Czwartek

17-08-2016

Ryż na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g) masło (5g), szynka drobiowa (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek kiszony

Owoc- 1 szt. Warzywa do chrupania

Rosół z makaronem gwiazdeczki (250 ml)

(seler)

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym (100g), kasza wiejska (100g), surówka z kapusty kiszonej (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g) żółty ser (20g)Warzywo do chleba: sałata, papryka. Warzywa do chrupania
Piątek

18- 08 -2016

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham(30g) masło (10g),ser twarogowy z warzywami w plastrach (30 g), paprykarz warzywno-rybny(30g). Warzywo na chleb: sałata, rzodkiewki

Owoc – 1 porcja. Warzywa do chrupania

Zupa z groszku zielonego z ziemniakami na maśle ( 250 ml)

(seler, śmietana)

Jajo na twardo w sosie chrzanowym (100g), ziemniaki z koperkiem( 100g), surówka z marchwi i selera (100 g)

Kompot wieloowocowy (250 ml)

Zielone smoothi -250 ml

Chrupki kukurydziane

(jogurt)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011