JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

07-05-2018

Musli na mleku (200ml), pieczywo pszenne/żytnie(30g), masło (5g), szynka drobiowa (30g)

Warzywa na pieczywo: pomidor sałata, szczypiorek. Warzywa do chrupania.

(pszenica, żyto,owies)

Zupa botwinka z jajkiem (250 ml)

(seler, śmietana)

Gulasz drobiowy(100g), kasza gryczana niepalona (100g)surówka z ogórka kiszonego(100g)

Kompot (250 ml)

Herbata owocowa (250 ml)

Serniczek wyrób własny – 1 porcja

Owoc- 1 szt

( ser tw., jogurt, jajo,miód)

Wtorek

08-05 -2018

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham (60g), masło (10g) krakowska sucha (30g), ser żółty (30g)

Warzywa na pieczywo: rzodkiewki, sałata, szczypiorek.

Zupa pomidorowa z makaronem

(250 ml)

(seler, śmietana, jajo, pszenica)

Pierogi ruskie z jogurtem (200g), surówka z marchwi i jabłek(100g)

Kompot (250ml)

(jajo, pszenica)

Herbata mietowa z cytryną(250 ml)

Sałatka owocowa – 1 porcja

(miód)

Środa

09-05 -2018

Stół szwedzki

Herbata/mleko, pieczywo pszenne, masło, ser twarogowy w plasterkach szynka wieprzowa, miks sałat, ogórek, pomidor, kiełki.

Warzywa do chrupania. Owoc.

Zupa marchwianka z ziemniakami

(250 ml)

(seler)

Kluski śląskie(100g), sos mięsno-warzywny (100g), marchew na parze(100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Herbata z rumianku (250 ml)

Pampuchy z sosem owocowym – 1 porcja

(jogurt,pszenica)

Czwartek

10-05-2018

Herbarta owocowa (250ml), pieczywo pszenne/ żytnie, (60g), masło (10g), pasta z sera twarogowego i szczypiorku (30g), szynka pieczona – wyrób własny(30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek.Warzywa do chrupania

Zupa z brokuła z ziemniakami

(250mnl)

(seler, śmietana)

Gołąbki w sosie pomidorowym– 2 szt

Kompot (250 )

Sok owocowy 100%, pieczywo pszenne (60g), masło (10g),ser żółty ,rzodkiewki. Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

Piątek

11-05-2018

Kaszka manna na mleku (200 ml), pieczywo pszenne(30g), masło(5g), pasta z sera twarogowego na słodko (30g)

Prażone nasiona.

(miód)

Zupa kalafiorowa na maśle (250 ml)

(seler, śmietana)

Filet rybny pieczony w piecu (100g), ziemniaki puree z koperkiem(100 g), surówka z sałaty lodowej100g)

Kompot (250 ml)

(śmietana)

Herbata z mięty (250ml)

Ciastko zbożowe– 1 szt

Banan – 1 szt

(pszenica,żyto, owies)

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011