JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

04-09-2017

Musli tropikalne na mleku (200ml), pieczywo pszenne(30g), masło (5g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor, szczypiorek Warzywa do chrupania. Maliny i borówki

(pszenica, żyto, owies)

Zupa z groszku z ryżem i mięsem drobiowym (250 ml)

(seler, śmietana)

Makaron kokardki (100g), z polewą serowo-owocową (100g)

Kompot– 250 ml

(pszenica, jajo, kefir)

Herbata z rumianku -250 ml

Brawni daktylowe – 1 szt

Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

(mleko, jajo, pszenica, kakao)

Wtorek

05-09-2017

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g), masło (10g), szynka drobiowa (30g), pasta z sera twarogowego i rzodkiewek (30g).Warzywa na pieczywo: sałata, papryka. Warzywa do chrupania Zupa kapuśniak z ziemniakami .(250 ml)

(seler)

Kluski śląskie (100g), porcja mięsa drobiowego z sosie paprykowym (100g), brokuł na parze (100g)

Kompot – 250 ml

(pszenica, jajo, śmietana)

Herbata owocowa -250 ml

Ciasto zbożowe – 1 porcja

Owoc – 1 szt

(pszenica, żyto, owies, kakao)

Środa

06-09-2017

Herbata miętowa z cytryną (250 ml), pieczywo pszenne/graham(60 g), masło(10g), szynka wieprzowa(30g), mozzarella (30g).Warzywa na pieczywo: rukola, pomidor, szczypiorek.

Warzywa do chrupania. Maliny i borówki.

Zupa wiejska (250 ml).

(seler, pszenica, jajo)

Gołąbki w sosie pomidorowym – 2 szt. Kompot (250g) Kakao na mleku– 250 ml

Rogal mleczny z masłem i miodem – szt1.

Owoc – 1 szt

Czwartek

07-09-2017

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g) masło (5g) parówki mini – 2szt

Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki, ogórek kiszony.

Warzywa do chrupania.

Zupa kalafiorowa z mięsem z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Naleśniki z serem, polane śmietaną– 2 szt

Kompot (250 ml)

(pszenica, ser twarogowy)

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g)ser żółty (20g)Warzywo do chleba: sałata, papryka. Warzywa do chrupania. Owoc – szt 1
Piątek

08 -09-2017

Kasza manna na mleku z żurawiną (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g) masło (5g),ser twarogowy w plastrach (30 g), pasta ze słonecznika (15g)

Warzywa na pieczywo: ogórek , szczypiorek, sałata

Warzywa do chrupania

Zupa krupnik ( 250 ml)

(seler, masło, pszenica)

Filet z miruny pieczony w piecu(100 g),ziemniaki puree z masłem posypane koperkiem (100g), surówka z kapusty pekińskiej i marchwi(100g)

Herbata z mięty z cytryną (250 ml) deser z kaszy jaglanej, owoców i granoli – wyrób własny

owoc – 1 szt

(kefir, pszenica, żyto,owies, miód)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011