JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

23-04-2018

Herbata miętowa (250ml), pieczywo pszenne/żytnie(60g), masło (10g), szynka drobiowa (30g), ser żółty (30g)

Warzywa na pieczywo: pomidor sałata, szczypiorek. Warzywa do chrupania.

Zupa ziemniaczanka z pulpetami drobiowymi(250 ml)

(seler, śmietana)

Makaron kokardki(100g), polewa serowo-owocowa (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, jajko)

Herbata owocowa (250 ml)

Ciastko zbożowe – 1 szt

Owoc- 1 szt

( pszenica, owies, żyto, jajo)

Wtorek

24-04 -2018

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i nasionami lnu (250 ml), pieczywo pszenne/graham (30g), masło (5g) krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: rzodkiewki, sałata, szczypiorek.

Melon.

Zupa z brokułów z ryżem (250 ml)

(seler, śmietana)

Kotlety warzywno-mięsne(100g), ziemniaki puree (100g), mizeria (50g),bukiet warzyw na parze na parze(50g)

Kompot (250ml)

(jajo, pszenica, masło,śmietana)

Kakao na mleku (250ml)

Rogal maślany z masłem i miodem– 1 porcja

(pszenica)

Środa

25-04 -2018

Stół szwedzki

Kawa inka/mleko, pieczywo pszenne, masło, ser twarogowy w plasterkach szynka wieprzowa, miks sałat, ogórek, pomidor, kiełki.

Warzywa do chrupania. Owoc.

Zupa marchwianka z ziemniakami

(250 ml)

(seler)

Gulasz drobiowy (200g), kasza wiejska z soczewicą (100g), surówka z buraka(50g), ogórek kiszony- 1 szt

Kompot (250 ml)

(jęczmień)

Herbata z rumianku (250 ml)

Deser z sera twarogowego– 1 porcja

(jogurt, miód)

Czwartek

26-04-2018

Herbarta owocowa (250ml), pieczywo pszenne/ żytnie, (60g), masło (10g), pasta z sera twarogowego i szczypiorku (30g), szynka pieczona – wyrób własny(30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek.

Warzywa do chrupania

Rosół z mięsem drobiowym(250 ml)

(seler, pszenica, jajko)

Naleśniki z jabłkiem polane śmietaną – 2 szt

Kompot (250 )

(pszenica, jajo)

Sok owocowy 100%, pieczywo pszenne (60g), masło (10g),ser żółty ,rzodkiewki. Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

Piątek

27-04-2018

Zacierka na mleku (200 ml), pieczywo pszenne(30g), masło(5g), pasta bambino (30g)

Prażone nasiona.

(miód, kakao, pszenica, jajko)

Zupa z groszku zielonego na maśle (250 ml)

(seler, śmietana)

Paluszki rybne (100g), ziemniaki puree z koperkiem(100 g), surówka z kapusty pekińskiej(100g)

Kompot (250 ml)

(masło,pszenica, jajo)

Herbata z mięty (250ml)

Brownie daktylowe– 1 szt

Banan – 1 szt

(miód, kakao)

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011