JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

22-01-2018

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami (250 ml), pieczywo pszenne/graham (30g),masło (5g), szynka wieprzowa (30g)

Warzywa na pieczywo: ogórek, sałata Warzywa do chrupania..

Zupa ogórkowa z ziemniakami z mięsem (250 ml)

(seler, śmietana)

Pierogi ruskie (200g) z surówką z marchwi i jabłka (100g)

Kompot– 250 ml

(ser twarogowy, pszenica)

Herbata miętowa z cytryną– 250 ml

Ciasta zbożowe – 1 szt

Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

(pszenica, żyto, owies)

Wtorek

23 -01 -2018

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g),masło (10g), szynka z drobiu (30g), pasta ze słonecznika z granolą(30g)

Warzywa na pieczywo: sałata,pomidor, szczypiorek. Warzywa do chrupania..

(pszenica, żyto,owies, miód)

Zupa kalafiorowa z makaronem (250 ml).

(seler, pszenica, jajo)

Kotlet schabowy w panierce pieczony w piecu (100g), ziemniaki puree z koperkiem(100g), mizeria (100g),.Kompot –

250 ml

(masło, jajo, pszenica, śmietana)

Herbata z rumianku250 ml

Budyń czekoladowy– 1 porcja

Biszkopciki – 5 szt

Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

(pszenica, mleko)

Środa

24-01-2018

Stół szwedzki

Herbata owocowa/mleko, krakowska sucha z indyka, mozzarella Masło. Pieczywo pszenne. Ogórek, pomidor, kiełki, szczypiorek, miks sałat. Owoc

Zupa ryżanka (250 ml)

(seler)

Sos mięsno -warzywny (100g), kluski śląskie(100 surówka z ogórka kiszonego(50g)marchew junior(50g)

Kompot -250 ml

(pszenica)

Kakao na mleku -250 ml

Rogal z masłem i miodem

Warzywa do chrupania

(pszenica)

Czwartek

25-01-2018

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g),masło (10g),jajo na twardo 1 szt, pasta z sera twarogowego z papryką (30g).Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor, rzodkiewki

Warzywa do chrupania

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami (250 ml)

(seler)

Risotto z mięsem drobiowym (250 g)

Kompot – 250 ml

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g) ser twarogowy w plastrach (30g)Warzywo do chleba: sałata, papryka. Warzywa do chrupania.

Piątek

26-01-2018

Kasza kukurydziana z amarantusem i żurawiną na mleku (250 ml), bułka pszenna (30g) masło (5g) nutella – wyrób własny (30g)

Warzywa do chrupania.

(kakao, miód)

Zupa krem z dyni i pomidorów z grzankami (250 ml)

(seler, śmietana, pszenica)

Paluszki rybne (100g), puree ziemniaczano-marchewkowe z koperkiem (100g)surówka z kapusty pekińskiej (100g) Kompot (250 ml)

( masło, pszenica)

Herbata z rumianku – 250 ml

Baton musli wyrób własny – 2 szt Banan – 1 szt

( jajo, pszenica, żyto, owies, miód)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011