JADŁOSPIS
1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

PODWIECZOREK (15%)

ZUPA

II DANIE

Poniedziałek

18-03-2019

Herbata owocowa (250 ml), masło (10g), pieczywo pszenne/żytnie (60g) krakowska sucha (30g), pasta z sera twarogowego i papryki (20g). Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki, szczypiorek. Melon Zupa barszczyk biały z jajkiem (250 ml)

(seler, śmietana, pszenica)

Gulasz wieprzowy (180g), kasza gryczana niepalona z soczewicą czerwoną (100g), surówka z kapusty(100g)

Kompot (250 ml)

Herbata owocowa (250 ml)

Ciastko zbożowe – 1 porcja

Owoc- 1 szt

(pszenica, żyto, owies)

Wtorek

19-03-2019

Musli na mleku (250 ml), masło (5g) pieczywo pszenne/graham (30g), pasta z batata (20g), szynka wieprzowa (30g) Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor.

Prażona nasiona (słonecznik, dynia)

Zupa pomidorowa z makaronem (250 ml)

(seler, śmietana, pszenica)

Jajko w sosie koperkowym, ziemniaki puree z koperkiem (100g), marchew z groszkiem(100g)

Kompot (250 ml)

Herbata owocowa (250 ml)

Pampuchy z sosem owocowym – 1 porcja

(jogurt, pszenica, miód)

Środa
20-03-2019

Stół szwedzki

Herbata z mięty z cytryną, pieczywo pszenne, masło, szynka pieczona (wyrób własny), ser żółty, miks sałat, ogórek kiszony, pomidor, kiełki.

Warzywa do chrupania

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (250 ml)

(seler)

Bigos (180 g), ziemniaki puree z koperkiem (100g)

Kompot (250 ml)

Herbata owocowa (250ml)

Galaretka owocowa – 1 porcja

(wyrób własny)

Czwartek

21-03-2019

Herbata owocowa (250ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g), masło (10g), pasta z sera twarogowego i ogórka(20g), szynka drobiowa (30g) Warzywa na chleb: sałata, ogórek kiszony. Mix nasion prażonych z żurawiną. Zupa barszczyk czerwony z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Pierogi z mięsem (180 g). surówka z kapusty kiszonej (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Woda mineralna niegazowana, pieczywo pszenne(60g), krakowska sucha (30g) Owoc – 1 szt.
Piątek

22-03-2019

Kaszka manna na mleku (250 ml), masło (5g), pieczywo pszenne (30g), ser twarogowy w plastrach (30g), dżem (20g) Warzywa na chleb sałata, pomidor. Warzywa do chrupania Zupa z groszku zielonego z makaronem drobnym (250ml)

(seler, śmietana, pszenica, jajko)

Pieczona miruna (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), bukiet warzyw na parze (50g), ogórek kiszony

Kompot (250g)

Herbata z mięty (250ml)

Ciasto z buraka – 1 porcja

Banan.

(jajko, pszenica, miód jogurt)