JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

13-11-2017

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie30g),masło (10g), krakowska sucha (30g),ser modelarza kulka – 8 szt

Warzywa na pieczywo: sałata,pomidor, kiełki. Warzywa do chrupania..

Zupa pomidorowa z makaronem (250 ml)

(seler, śmietana)

Kotlet z jaj (80g), ziemniaki puree z koperkiem, marchew z groszkiem (50g) sałata w śmietanie (50g)

Kompot– 250 ml

(pszenica, masło))

Herbata miętowa– 250 ml

Pieczone jabłko – 1 szt

ryż preparowany – 1 szt

Warzywa do chrupania

Wtorek

14-11 -2017

Musli na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/graham (30g),masło (5g), pasta z sera twarogowego i ogórka (30g).Warzywa na pieczywo: sałata,rzodkiewki.

Warzywa do chrupania

(pszenica)

Zupa z kalafiora z ziemniakami (250 ml).

(seler, pszenica, jajo)

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym(100g), kasza wiejska (100g), brokuł na parze (50g), surówka z kapusty kiszonej(50g)

Kompot – 250 ml

(pszenica,jajo, masło)

Herbata owocowa – 250 ml

Budyń czekoladowy – 1 porcja

Owoc – 1 szt

(mleko)

Środa

15-11-2017

Stół szwedzki

Herbata owocowa/mleko, filet z drobiu pieczony w ziołach – wyrób własny, ser żółty . Masło. Pieczywo mieszane. Ogórek, pomidor, sałata, kiełki, szczypiorek, miks sałat.. Gruszka, jabłko.

Barszcz ukraiński (250 ml)

(seler, śmietana)

Kluski śląskie z sosem mięsno-warzywnym (200g)

Kompot – 250 ml

(seler)

Herbata z rumianku – 250 ml

Sałatka owocowa z granolą – 1 porcja

(miód, pszenica, jęczmień, żyto)

Czwartek

16-11-2017

Herbata z dzikiej róży (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g) masło (10g)szynka wieprzowa (30g), pasta z ryby (30g)

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor

Warzywa do chrupania.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Makaron spaghetti z sosem mięsnym (200g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, jajo, ser żółty)

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g) szynka z drobiu z drobiu(30g)Warzywo do chleba: sałata, papryka. Warzywa do chrupania.

Piątek

17-11-2017

Płatki jaglane z rodzynkami na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/graham (30g) masło (5g), pasta z sera twarogowego i papryki (30g)

Warzywa na pieczywo: ogórek, szczypiorek.

Warzywa do chrupania

Zupa krem z cebuli z grzankami ziołowymi ( 250 ml)

(seler, śmietana, pszenica, masło)

Pierogi ruskie z kefirem (200g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, ser twarogowy)

Herbata owocowa – 250 ml

Ciastko zbożowe

Banan – 1 szt.

(pszenica, żyto)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011