JADŁOSPIS 1400 Kcal/dzienne |
||||
DZIEŃ |
ŚNIADANIE (20-25%) |
OBIAD (30-35%) |
||
ZUPA |
II DANIE |
PODWIECZOREK (15%) |
||
Poniedziałek
08-01-2018 |
Kasza jaglana z amarantusem na mleku z bakaliami (200 ml), pieczywo pszenne/graham(30g),masło (5g), krakowska sucha(30g) Warzywa na pieczywo: ogórek, sałata Warzywa do chrupania.. |
Zupa kapuśniak z mięsem wieprzowym (250 ml) (seler) |
Pierogi ruskie z jogurtem (200g), surówka z marchwi i jabłek (100g) Kompot– 250 ml (pszenica, ser twarogowy) |
Herbata owocowa – 250 ml Ciastko zbożowe– 1 szt Owoc – 1 szt Warzywa do chrupania (pszenica, żyto, owies) |
Wtorek
09 -01 -2018 |
Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham(60g),masło (10g),pasta z sera twarogowego i papryki (30g),szynka wieprzowa(30g) Warzywa na pieczywo: sałata,pomidor, szczypiorek. Warzywa do chrupania.. |
Zupa szczawiowa z jajkiem (250 ml). (seler, śmietana) |
Porcja mięsa drobiowego w sosie jogurtowym(100g), kasza gryczana palona z soczewicą(100g), marchew junior (50g), surówka z kapusty czerwonej (50g) Kompot – 250 ml |
Kakao na mleku -250 ml Budyń waniliowy z malinami – 1 porcja Owoc – 1 szt ( mleko) Warzywa do chrupania |
Środa
10-01-2018 |
Stół szwedzki Herbata owocowa/mleko, pasztet drobiowy – wyrób własny, mozzarella. Masło. Pieczywo mieszane. Ogórek, pomidor, kiełki, szczypiorek, miks sałat. Owoc |
Zupa barszcz czerwony z makaronem (250 ml) (pszenica, seler, jajko) |
Kotlet schabowy w panierce pieczony w piecu (100g), puree ziemniaczano-dyniowe z masłem posypane koperkiem(100g), brokuł na parze (50g), surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot -250 ml (pszenica, jajo) |
Biała herbata z cytryną -250 ml Kisiel truskawkowy z nasion lnu – 1porcja sezamki – 1 szt Warzywa do chrupania |
Czwartek
11-01-2018 |
Zacierka na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g),masło (5g), pasta jajeczna (30g).Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki Warzywa do chrupania |
Zupa marchwianka z ziemniakami (250 ml) (seler) |
Spaghetti – 200g Kompot – 250 ml (seler, pszenica, jajo, ser żółty) |
Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g) szynka wieprzowa(30g)Warzywo do chleba: sałata, papryka. Warzywa do chrupania. |
Piątek
12-01-2018 |
Kakao na mleku (250 ml), bułka maślana (60g) masło (10g) ser żółty(30g), miód Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek Warzywa do chrupania. |
Zupa krem brokułów z grzankami (250 ml) (seler, śmietana) pszenica) |
Filet rybny w ziołach pieczony w piecu (100g), puree ziemniaczano-selerowe z koperkiem (100g), surówka ogórka kiszonego(50g), marchew junior (50g) Kompot (250 ml) ( masło) |
Herbata z rumianku – 250 ml Muffiny – 2 szt Banan – 1 szt (pszenica, żyto, jajo, jogurt) |
pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 |