JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

24-04-2017

Kaszka manna na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g), masło (5g),krakowska (30g)

Warzywa na chleb: sałata, pomidor, kiełki

Warzywa do chrupania

Zupa ziemniaczanka (250 ml)

(seler)

Pulpety (100g) z sosem pomidorowym, ryż basmati z ryżem czerwonym (100g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)

Kompot– 250 ml

(seler)

Herbata– 250 ml

Serek wiejski -1 szt

Owoc – 1 szt

(jogurt)

Wtorek

25-04-2017

Musli na mleku (200 ml) pieczywo razowe /pszenne (30 g), masło (5g), pasta z sera i rzodkiewek(30g)

Owoc- 1 szt

Warzywa do chrupania.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Pierogi ruskie (180g)z surówką z marchwi (100g)

kompot – 250 ml

( pszenica, ser twarogowy)

Kakao na mleku – 250 ml

Rogal mleczny z masłem i miodem

(pszenica)

Środa

26-04-2017

Herbata z rumianku (250 ml)

Pieczywo graham/pszenny (60g), masło (10 g), mozzarella (30g), szynka wieprzowa (30g)

Warzywa na pieczywo: rukola, ogórek

Warzywa do chrupania

(mleko)

Zupa pomidorowa z makaronem (250 ml)

(seler, śmietana, pszenica)

Jajo na twardo w sosie chrzanowo – warzywnym, ziemniaki purre z koperkiem (100g), kalafior z masłem (50g), sałatka z ogórka kiszonego (50g)

Kompot– (250 ml)

(jogurt, seler)

Herbata owocowa -250 ml

Mus z kaszy jaglanej i owoców z granolą – 1 porcja (wyrób własny)

(pszenica,miód, mleko)

Czwartek

27-04- 2017

Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i prażonymi nasionami lnu (200 ml), pieczywo żytnie /pszenne(30g), z masłem (5g), filet drobiowy (30g)

Warzywa na chleb: sałata, papryka.

Warzywa do chrupania

Zupa pieczarkowa z ziemniakami ( 250 ml)

(seler, śmietana)

Naleśniki z serem twarogowym polane sosem owocowym (180g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, jajko, jogurt)

Sok owocowy, pieczywo pszenne(60g), masło (10g), szynka wieprzowa(30g),roszponka, ogórek świeży. Owoc- 1szt
Piątek

28-04-2017

Herbata miętowa z cytryną (250 ml), pieczywo graham/żytnie(60g), jajko nadziewane warzywami(1 szt), pasta z sera twarogowego i szczypiorku (30g)

Warzywa na chleb: sałata, pomidor, szczypiorek

Warzywa do chrupania

Zupa jarzynowa z makaronem na maśle (250 ml)

(pszenica, śmietana)

Filet z miruny pieczony w piecu (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100 g), marchew z groszkiem z masłem( 50g ), surówka z sałat (50g)

(pszenica, masło)

Herbata z czarnej porzeczki – 250 ml

ciastko zbożowe w czekoladzie – 1 porcja

Owoc – 1 szt

(jajo, pszenica, mleko)

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011

JADŁOSPIS (bezmleczny, bezjajeczny)

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

24-04-2017

Kaszka manna na mleku roślinnym (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g), tłuszcz roślinny (5g),krakowska (30g)

Warzywa na chleb: sałata, pomidor, kiełki

Warzywa do chrupania

Zupa ziemniaczanka (250 ml)

(seler)

Pulpety (100g) z sosem pomidorowym, ryż basmati z ryżem czerwonym (100g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)

Kompot– 250 ml

(seler)

Herbata– 250 ml

budyń na mleku roślinnym -1 szt

Owoc – 1 szt

Wtorek

25-04-2017

Musli na mleku roślinnym(200 ml) pieczywo razowe /pszenne (30 g), tłuszcz roślinny (5g), pasta z kaszy jaglanej z rzodkiewkami (30g)

Owoc- 1 szt

Warzywa do chrupania.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (250 ml)

śmietana -mleko roślinne

(seler)

Ryż z tofu i warzywami (180g)z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki (100g)

kompot – 250 ml

Kakao na mleku roślinnym– 250 ml

Bułka pszenna z tłuszczem roślinnym i miodem

(pszenica)

Środa

26-04-2017

Herbata z rumianku (250 ml)

Pieczywo żytnie razowe (30g), pieczywo pszenne (30g), tłuszcz roślinny(10 g),szynka wieprzowa (40g)

Warzywa na pieczywo: rukola, ogórek

Warzywa do chrupania

Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym/jaglanym(250 ml)

śmietana -mleko roślinne

(seler, pszenica)

Kotlet z ciecierzycy w sosie chrzanowo – warzywnym, ziemniaki purre z koperkiem (100g), kalafior (50g), sałatka z ogórka kiszonego (50g)

Kompot– (250 ml)

jogurt – mleko roślinne

(seler)

Herbata owocowa -250 ml

Mus z kaszy jaglanej i owoców z granolą – 1 porcja (wyrób własny)

na mleku roślinnym

(pszenica,miód)

Czwartek

27-05-2017

Płatki owsiane na mleku roślinnym z rodzynkami i prażonymi nasionami lnu (200 ml), pieczywo graham/pszenne(30g), tłuszcz roślinny(5g), filet wędzony drobiowy (30g)

Warzywa na chleb: sałata, papryka.

Warzywa do chrupania

Zupa pieczarkowa z ziemniakami ( 250 ml)

śmietana-mleko roślinne

(seler)

Pieczone ziemniaki z bukietem warzyw z serkiem tofu, posypane sezamem (180g)

Kompot (250 ml)

(seler)

Sok owocowy, pieczywo pszenne(60g), tłuszcz roślinny (10g), szynka wieprzowa(30g), sałata, ogórek świeży. Owoc- 1szt
Piątek

28-04-2017

Herbata miętowa z cytryną (250 ml), pieczywo pszenne (60g), wędlina z drobiu (40g)

Warzywa na chleb: sałata, pomidor, szczypiorek

Warzywa do chrupania

Zupa jarzynowa z makaronem ryżowym na oleju(250 ml)

śmietana -mleko roślinne

(pszenica)

Filet rybny (100g), ziemniaki puree z koperkiem(100g), marchew z groszkiem (50g), surówka z sałat 50g)

bez masła

Herbata z czarnej porzeczki – 250 ml

Baton owocowy – szt1

Owoc – 1 szt

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011