JADŁOSPIS |
|||||
DZIEŃ |
ŚNIADANIE (20-25%) |
OBIAD (30-35%) |
PODWIECZOREK (15%) |
||
ZUPA |
II DANIE |
||||
Poniedziałek
16-09-2019 |
Herbata owocowa (250 ml), masło (10g), pieczywo pszenne/żytnie (60g), szynka wieprzowa (30g), pasta z słonecznika. Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki, szczypiorek. | Zupa pomidorowa z ryżem basmati (250 ml)
(seler, śmietana) |
Pierogi z serem na słodko z jogurtem (180 g), surówka z marchwi i jabłek.
Kompot (250 ml) (pszenica) |
Koktajl smoothie 200 ml
(cukinia, malina, jabłko, miód) |
|
Wtorek
17-09-2019 |
Kaszka manna na mleku (200 ml), masło (5g) pieczywo pszenne/graham (30g), szynka drobiowa (30g). Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor, szczypiorek.
(pszenica) |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (250 ml)
(seler, śmietana) |
Porcja mięsa drobiowego w sosie musztardowym (100g), ziemniaki purée z koperkiem (100g), surówka z buraka(100g)
Kompot (250 ml) (śmietana) |
Herbata owocowa (250 ml)
Rogal mleczny z masłem i miodem – 1 szt. Jabłko (pszenica) |
|
Środa 18-09-2019 |
Stół szwedzki Herbata owocowa, pieczywo pszenne, masło, pasta z fasoli, krakowska sucha, miks sałat, ogórek, szczypiorek. Śliwki. |
Zupa wiejska (250 ml)
(seler, pszenica, jajko) |
Kaszotto z mięsem (200g), ogórek kiszony, pomidorki.
Kompot (250 ml) |
Herbata owocowa (250 ml)
Serek owocowy – 1 porcja (wyrób własny) (ser twarogowy) |
|
Czwartek
19-09-2019 |
Herbata owocowa (200ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g), masło (5g), filet wędzony z drobiu (30g), paprykarz warzywny (20g). Warzywa na chleb: sałata, ogórek kiszony, szczypiorek. Owoc | Zupa jarzynowa z ziemniakami (250 ml)
(seler, śmietana) |
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym – 2 szt.
Kompot (250 ml) |
Woda niegazowana (200ml),
Budyń waniliowy z borówkami – 1porcja (mleko) |
|
Piątek
20-09-2019 |
Płatki owsiane na mleku (250 ml), masło (5g), pieczywo pszenne (30g), ser żółty (20g) Warzywa na chleb sałata, ogórek. Gruszka | Zupa barszczyk biały z jajkiem (250ml)
(seler, śmietana) |
Porcja fileta z ryby miruny –pieczony w piecu konwekcyjnym (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g, mizeria (50g), pomidor.
Kompot (250g) (śmietana, pszenica) |
Herbata z mięty (250ml)
Ciastko zbożowe – 1 szt. Banan – 1 szt. (pszenica, żyto, owies) (jajko, pszenica, mleko) |