menu przedszkole 26.06 do 30.06.2017

JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

26-06-2017

Herbata owocowa (250 ml), bułka grahamka (60g), masło (10g) serek twarogowy w plasterkach (30 g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor, szczypiorek

Warzywa do chrupania

Zupa brokułowa z ryżem jaśminowym (250 ml)

(seler)

Paluszki rybne (150g), młode ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z młodej kiszonej kapusty(50g), fasolka szparagowa gotowana na parze polana masełkiem (50g)

Sok jabłkowy (250 ml)

(pszenica,jajo)

Koktajl owocowy – 200 ml

Chrupki kukurydziane – 1op

(jogurt)

Wtorek

27 -06 -2017

Musli tropikalne na mleku (250 ml), bułka pszenna (30g) masło (5g) szynka drobiowa(30g)

Warzywa na pieczywo: rukola, ogórek.

Warzywa do chrupania.

(pszenica, żyto, owies)

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

(250 ml)

(seler, śmietana)

Naleśniki z serem polane sosem owocowym – 2 szt

Sok jabłkowy (250ml)

(jajo, pszenica, jogurt, ser twarogowy)

Kakao na mleku (250 ml)

Ciastko zbożowe -1 szt

Warzywa do chrupania.

(pszenica, żyto,owies, jajo)

Środa

28-06-2017

Herbata z rumianku (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60 g), masło (10g), pasta z sera twarogowego z rzodkiewką (30g), szynka wieprzowa (30g)

Warzywa na pieczywo: ogórek kiszony, sałata.

Owoc- 1 szt

Warzywa do chrupania.

Zupa pomidorowa z makaronem

(250 ml)

(seler, pszenica, jajo śmietana)

Porcja mięsa drobiowego w sosie jogurtowym (100g), kluski śląskie (100g), marchew z groszkiem gotowana na parze polane masłem(100g)

Sok owocowy (250 ml)

(pszenica)

Herbata miętowa z cytryną (250 ml)

Serek szkolny – 1 szt

Warzywa do chrupania.

Czwartek

29-06-2017

Kaszka manna na mleku z rodzynkami (200 ml), pieczywo pszenne/graham (30g), masło (5g), jajo na twardo – 1 szt

Warzywa na pieczywo: rukola, pomidor. Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

( pszenica)

Zupa neapolitańska

(250 ml)

(seler, ser, śmietana)

Gołąbki w sosie pomidorowym – 2 szt.

Sok owocowy (250 ml)

Woda mineralna – 1 szt, pieczywo pszenne (60g), masło (10g), ser żółty(30g),rukola, papryka

Warzywa do chrupania

Piątek

30 -06 -2016

Herbata owocowa (250 ml)

Pieczywo pszenna/graham (60g), masło (10g), dżem (30g), pasta z owocowa (30g)

Warzywa do chrupania

(ser twarogowy)

Zupa marchwianka z makaronem maśle( 250 ml)

(seler, pszenica,jajo)

Pierogi z owocami w sosie serowym (200g)

Sok owocowy (250 ml)

(pszenica, jogurt)

Koktajl owocowo-warzywny -200 ml

(jogurt)

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011