JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

26-02-2018

Płatki musli na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g), masło (5g) szynka drobiowa (30g)

Warzywa na pieczywo: pomidor, sałata, szczypiorek.

Warzywa do chrupania

(pszenica, żyto,owies)

Zupa jarzynowa z ziemniakami

(250 ml)

(seler, śmietana)

Gołąbki w sosie pomidorowym – 2 szt

Kompot(250ml)

Herbata rumiankowa

(250 ml)

Jogurt szkolny – 1 szt

Owoc – 1 szt

Wtorek

27 -02 -2018

Herbata owocowa z imbirem(250 ml), pieczywo pszenne/graham (60g) masło (10g) ser żółty (30g), pasta z sera białego i ogórka(30g)

Owoc- 1 szt.

Warzywa na pieczywo: rzodkiewki, sałata, kiełki. Warzywa do chrupania.

Rosół z makaronem gwiazdeczki (250 ml)

(seler, pszenica, jajo)

Porcja mięsa drobiowego w sosie jogurtowym (100g), ziemniaki z batatami puree z koperkiem (100g),brokuł na parze (100g)

Kompot (250ml)

(masło)

Herbata miętowa z cytryną (250 ml)

Kisiel wiśniowy – 1 porcja

Biszkopcik – 5 szt

Środa

28-02-2018

Stół szwedzki

Herbata /mleko , pieczywo pszenne, masło , szynka wieprzowa, pasta z sera twarogowego i papryki kolorowej, miks sałat, ogórek, papryka, kiełki.

Owoc- 1 szt Warzywa do chrupania.

Zupa barszczyk ukraiński

(250 ml)

(seler, śmietana)

Kluski śląskie (100g), sos mięsno – warzywny (100 g), surówka z ogórka kiszonego (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Kakao na mleku (250 ml)

Rogal z masłem i miodem

(pszenica)

Czwartek

29-02-2018

Kasza manna na mleku z rodzynkami (250 ml), pieczywo pszenne/ żytnie, (30g), masło (5g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki.

Warzywa do chrupania

Zupa ogórkowa (250 ml)

(seler, śmietana)

Pierogi ruskie(100g), surówka z marchwi i jabłek (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, ser )

Sok w kartoniku, pieczywo pszenne (60g), masło (10g),ser twarogowy w plastrach, ogórek kiszony Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

Piątek

30-02-2018

Herbata miętowa z cytryną i imbirem(250 ml), pieczywo pszenne (60g), masło (10g), pasta bambino(30g), dżem(30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek kiszony.

Warzywa do chrupania

Zupa z groszku zielonego z ziemniaki na maśle

( 250 ml)

(seler, śmietana)

Filet rybny pieczony w piecu (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), marchew junior (50g),miks sałat w sosie winegret(50g)

Kompot (250 ml)

Herbata z czarnej porzeczki

(250 ml)

Ciastko zbożowe – 1 szt

Banan – 1 szt

(pszenica, żyto, owies)

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011