JADŁOSPIS
1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

PODWIECZOREK (15%)

ZUPA

II DANIE

Poniedziałek

20-05-2019

Herbata owocowa (250 ml), masło (10g), pieczywo pszenne/żytnie (60g) parówki mini, pasta ze słonecznika (20g) Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki, szczypiorek. Warzywa do chrupania. Zupa krupnik z kaszy jaglanej (250 ml) Makaron kokardki z serem twarogowym i sosem owocowym (200g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, jajko, jogurt)

Herbata owocowa (250 ml)

Kanapki z wędliną – 1 porcja

Owoc

(pszenica, masło)

Wtorek

21-05-2019

Płatki owsiane z mlekiem (200 ml), masło (5g) pieczywo pszenne/graham (30g), szynka wieprzowa (30g), Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor, szczypiorek.

Warzywa do chrupania

Zupa kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami (250 ml)

(seler)

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym(100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), brokuł na parze (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, jajo)

Herbata miętowa z cytryna (250 ml)

Rolada biszkoptowa z czarna porzeczką – 1 porcja

(pszenica, jajko, ser twarogowy)

Środa
22-05-2019

Stół szwedzki

Herbata owocowa, pieczywo pszenne, masło, pasta z sera twarogowego i papryki, szynka drobiowa, miks sałat, pomidor, kiełki. Warzywa do chrupania

Zupa pomidorowa z makaronem (250 ml)

(seler, jajko, śmietana, pszenica)

Kluski śląskie (100g), sos mięsno-warzywny (200g), ogórek kiszony 1 szt.

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Herbata owocowa (250 ml)

Kisiel owocowy – 1 porcja

Owoc- 1 szt.

Czwartek

23-05-2019

Herbata owocowa (250ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g), masło (10g), pasta z fasoli (20g), krakowska sucha (30g) Warzywa na chleb: sałata, ogórek. Prażony słonecznik z rodzynkami Zupa ogórkowa z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Pierogi ruskie z jogurtem (180 szt.), surówka z marchwi i jabłek (100g)

Kompot (250 ml)

(pszenica)

Sok owocowy – 100%, pieczywo pszenne(60g), masło (10g), ser żółty (30g) Owoc – 1 szt.
Piątek

24-05-2019

Kaszka manna z mlekiem (250 ml), masło (5g), pieczywo pszenne (30g) jajko. Warzywa na chleb sałata, pomidor. Warzywa do chrupania Zupa jarzynowa z ryżem (250ml)

(seler,śmietana)

Paluszki rybne (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), surówka z sałaty lodowej (50g), ogórek kiszony

Kompot (250g)

(pszenica, jajko)

Herbata z mięty (250ml)

Galaretka z syropu owocowego – 1 porcja

Banan.