JADŁOSPIS (bezmleczny, bezjajeczny)

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

19-02-2018

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g), tłuszcz roślinny (10 g)pasta ze słonecznika (30g), szynka z drobiu (30g)

Warzywa na pieczywo: pomidor, sałata, szczypiorek.

Warzywa do chrupania

Zupa ziemniaczanka

(250 ml)

(seler)

Łazanki z mięsem wieprzowym z makaronem ryżowym(250g)

Kompot(250ml)

Herbata rumiankowa

(250 ml)

Ryż z jabłkiem 1 porcja

Wtorek

20 -02 -2018

Płatki owsiane na mleku roślinnym (200 ml), pieczywo pszenne/graham (30g) tłuszcz roślinny (10g) ser z cukinii(30g)

Owoc- 1 szt.

Warzywa na pieczywo: rzodkiewki, sałata, kiełki. Warzywa do chrupania.

Zupa pomidorowo-dyniowa z makaronem ryżowym (250 ml)

(seler)

Kotlet z soczewicy (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g),marchew z groszkiem (50 g), sałatka z ogórka i papryki sosem winegret (50g)

Kompot (250ml)

Koktajl owocowy z awokado i kaszą jaglaną (200 ml)

sezamki – 1 szt

mleko roślinne

Środa

21-02-2018

Stół szwedzki

Herbata /kawa inka z mlekiem roślinnym, pieczywo pszenne, tłuszcz roślinny , pieczona szynka – wrób własny ,pasta z fasoli ,miks sałat, ogórek, papryka, kiełki.

Owoc- 1 szt Warzywa do chrupania.

Zupa porowa z ziemniakami

(250 ml)

(seler)

Gulasz drobiowy (80g), kasza gryczana palona (100 g),kalafior na parze (50g), surówka z kapusty kiszonej (50g)

Kompot (250 ml)

Herbata miętowa z cytryną

(250 ml)

Budyń czekoladowy

mleko roślinne

Czwartek

22-02-2018

Płatki jaglane na mleku roślinnym z żurawiną (250 ml), pieczywo pszenne/ żytnie, (30g), tłuszcz roślinny (5g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki.

Warzywa do chrupania

Zupa kapuśniak z kapusty świeżej (250 ml)

(seler)

Spaghetti Bolognese z makaronem ryżowym

Kompot (250 ml)

Sok w kartoniku, pieczywo pszenne (60g),tłuszcz roślinny (10g),szynka wieprzowa ogórek. Owoc – 1 szt

Warzywa do chrupania

Piątek

23-02-2018

Herbata miętowa z cytryną(250 ml), pieczywo pszenne (60g), tłuszcz roślinny(10g), paprykarz (30g), pasta z ciecierzycy (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek kiszony.

Warzywa do chrupania

(ryba

Zupa duet fasolowy z ziemniaki

( 250 ml)

(seler)

Ryż z serem tofu na słodko (100g), surówka z selera i ananasa (100g)

Kompot (250 ml)

Herbata z czarnej porzeczki

(250 ml)

Muffiny z jabłkiem i rodzynkami – 1 szt

Banan – 1 szt

(pszenica, żyto, owies)

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011