JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

16-10-2017

Płatki kukurydziane z płatkami owsianymi z prażonymi nasionami na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/graham(30g),masło (5g), krakowska sucha (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, ogórek kiszony, kiełki. Warzywa do chrupania..

Zupa barszcz czerwony z makaronem (250 ml)

(seler, pszenica)

Leczo z mięsem drobiowym z ziemniakami posypane koperkiem (200g)

Kompot– 250 ml

(seler, masło)

Kakao na mleku– 250 ml

Rogal maślany z masłem i miodem – 1 porcja

Owoc- 1 szt

Warzywa do chrupania

(pszenica)

Wtorek

17-10-2017

Biała herbata z cytryną (250 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g),masło (10g), szynka drobiowa (30 g), pasta z sera twarogowego i papryki z kiełkami (30g).Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor, szczypiorek. Warzywa do chrupania

Zupa z ogórka kiszonego z ziemniakami (250 ml).

(seler, śmietana)

Pierogi ruskie z jogurtem (200g), surówka z jabłek i marchwi (100g)

Kompot – 250 ml

(pszenica, ser twarogowy)

Herbata owocowa – 250 ml

Budyń czekoladowy – 1 porcja

(mleko)

Środa

18-10-2017

Płatki owsiane na mleku z bananem (200 ml), pieczywo pszenne/graham(30 g),masło(5g), paprykarz rybny – wyrób własny(20g). Warzywa na pieczywo: ogórek

Warzywa do chrupania.

Zupa krem z pomidorów i dyni z grzankami ziołowymi (250 ml).

(seler, pszenica, śmietana)

Pulpety wieprzowe w sosie chrzonowo-paprykowym100g), kasza wiejska (100g), surówka z kapusty czerwonej (50g), marchew z groszkiem (50g)

(pszenica, jajo, śmietana, jęczmień)

Herbata z rumianku – 250 ml

galaretka jogurtowo-owocowa – 1 porcja

Warzywa do chrupania

Czwartek

19-10-2017

Herbata miętowa z cytryną (250 ml), pieczywo pszenne/graham (60g) masło (10g)pasta z sera twarogowego z rzodkiewką (30g), pieczona szynka wieprzowa– wyrób własny (30g)

Warzywa na pieczywo: ogórek kiszony

Warzywa do chrupania.

Zupa ryżanka(250 ml)

(seler)

Spaghetti z mięsem wołowym (200g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, jajo)

Sok owocowy 100% Pieczywo pszenne(60g), masło (10g) krakowska sucha (30g)Warzywo do chleba: sałata, papryka Warzywa do chrupania. Owoc – szt 1

Piątek

20-10-2017

Makaron zacierka na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30g) masło (5g), ser żółty(30 g)

Warzywa na pieczywo: pomidor, szczypiorek.

Warzywa do chrupania

(pszenica, jajo)

Zupa jarzynowa z ziemniakami ( 250 ml)

(seler, śmietana)

Kotlet z jaj (100g),ziemniaki puree posypane koperkiem (100g),marchew junior (50g), mizeria (50g)

(pszenica, masło, śmietana)

Herbata owocowa – 250 ml

Ciastko zbożowe – 1 szt

Banan – 1 szt.

(pszenica, owies,żyto)

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011