JADŁOSPIS
1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

PODWIECZOREK (15%)

ZUPA

II DANIE

Poniedziałek

11-03-2019

Musli na mleku (200 ml), masło (5g), pieczywo pszenne/żytnie (30g) szynka z drobiu (30g). Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor, szczypiorek. Melon Zupa krupnik kaszy jaglanej z ziemniakami (250 ml)

(seler)

Pieczeń mięsno warzywny w sosie koperkowym (180g), ryż basmati (100g), surówka z kapusty kiszonej (100g)

Kompot (250 ml)

(jajko, pszenica)

Herbata owocowa (250 ml)

Rogal maślany masłem i miodem – 1 porcja

(pszenica)

Wtorek

12-03-2019

Herbata owocowa (250 ml), masło (10g) pieczywo pszenne/graham (30g), pasta marchewkowa z pestkami dyni (20g), parówki bezglutenowe – 2 szt Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewka.

Prażona nasiona (słonecznik, dynia)

Zupa ogórkowa z ryżem (250 ml)

(seler, śmietana)

Kluski śląskie (100g), sos mięsny (100g), surówka z buraka (100g)

Kompot (250 ml)

Herbata owocowa (250 ml)

Racuchy z jabłkiem i dynią – 1 porcja

(jogurt, pszenica jajko)

Środa
13-03-2019

Stół szwedzki

Herbata z mięty z cytryną, pieczywo pszenne, masło, szynka wieprzowa, pasta z sera twarogowego i szczypiorku, miks sałat, ogórek kiszony, pomidor, kiełki.

Warzywa do chrupania

Zupa wiejska (250 ml)

(pszenica, jajko)

Porcja mięsa drobiowego (180g), ziemniaki puree z dynią (100g), surówka wiosenna (100g)

Kompot (250 ml)

Herbata owocowa (250ml)

Deser z wiśniami – 1 porcja

(jogurt, miód,pszenica jajko)

Czwartek

14-03-2019

Herbata owocowa (250ml), pieczywo pszenne/żytnie (60g), masło (10g), paprykarz(20g), szynka wieprzowa (30g) Warzywa na chleb: sałata, ogórek kiszony. Mix nasion prażonych z żurawiną. Zupa kalafiorowa z ziemniakami (250 ml)

(seler, śmietana)

Spaghetti bolognese (200g), ogórek kiszony

Kompot (250 ml)

(ser, pszenica, jajko)

Sok owocowy (100%), pieczywo pszenne(60g), flet z indyka (30g) Owoc – 1 szt.
Piątek

15-03-2019

Herbata owocowa (200 ml), masło (10g), pieczywo pszenne(60g), pasta bambino (20g), ser żółty (30g) Warzywa na chleb sałata, pomidor. Warzywa do chrupania Zupa duet fasolowy z ziemniak (250ml)

(seler, śmietana)

Naleśniki z serem i owocami (180 g) polane jogurtem

Kompot (250g)

(miód)

Herbata z mięty (250ml)

Mufinnki z czerwoną porzeczką – 2 szt.

Banan.

(jajko, pszenica, żyto, owies, jogurt)