JADŁOSPIS

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

10-07-2017

Płatki zbożowe na mleku (200 ml),pieczywo pszenne (30g), masło (5g), parówki mini – 2 szt

Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor, szczypiorek. Owoc- szt.1

Warzywa do chrupania

Zupa brokułowa z ryżem (250 ml)

(seler)

Leczo z mięsem drobiowym (200 g), ziemniaki puree z koperkiem (100 g)

Kompot (250 ml)

(masło)

Herbata owocowa – 250 ml

Jogurt naturalny z owocami i prażonymi nasionami –

1 szt

Wtorek

11 -07-2017

Herbata miętowa z cytryną(250 ml), pieczywo pszenne/graham (60g) masło (5g) szynka drobiowa (30g), pasta rybna (30g)

Warzywa na pieczywo: rukola, ogórek, szczypiorek..

Warzywa do chrupania.

Zupa pomidorowa z makaronem

(250 ml)

(seler)

Porcja mięsa drobiowego w sosie musztardowo-paprykowym (100g), kasza gryczana niepalona z soczewicą(100g), surówka z kiszonej kapusty 100g)

Kompot – 250 ml

(śmietana)

Kakao na mleku (250 ml)

Rogal mleczny, masło, miód

Owoc- 1 szt

Środa

12-07-2017

Musli na mleku (200 ml), pieczywo pszenne/żytnie (30 g), masło (10g), pasta z jaj (30g), krakowska z drobiu (30g)

Warzywa na pieczywo: roszponka, papryka

Owoc- 1 szt .Warzywa do chrupania.

(ser twarogowy)

Zupa krem z ogórka zielonego z grzankami

(250 ml)

(seler)

Kotlet warzywno-mięsny (100g), ziemniaki puree z koperkiem (100g), mizeria (100g),

Kompot (250 ml)

(masło)

Serek szkolny – 200 ml

Chrupki kukurydziane – 1 op

Czwartek

13-07-2017

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo pszenne/graham (60g), masło (10g), pasztet drobiowo-warzywny z żurawiną (30g)- wyrób własny

Warzywa na pieczywo: rzodkiewki, sałata.

Warzywa do chrupania

( pszenica, jajo)

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami

(250 ml)

(seler, pszenica, jajo)

Naleśniki z serem polane sosem owocowym (200g)

Kompot (250 ml)

(pszenica, ser twarogowy,jogurt)

Sok owocowy– 1 szt, pieczywo pszenne (60g), masło (10g), szynka drobiowa (30g),rukola, papryka

Warzywa do chrupania

Piątek

14 -07-2017

Płatki owsiane na mleku(250 ml)

Pieczywo pszenne (30g), masło (5g), pasta z sera twarogowego i szczypiorku (30g).. Warzywa na pieczywo: roszponka, pomidor, szczypiorek.

Warzywa do chrupania

Zupa jarzynowa z ziemniakami maśle( 250 ml)

(seler)

Kolorowy makaron z warzywami z białym sosem (200g), posypane prażonymi nasionami dyni

Kompot(250 ml)

(pszenica, ser, śmietana)

Herbata miętowa z cytryną (250 ml)

Galaretka jogurtowa z owocami– 1 szt

Warzywa do chrupania.

Pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011