JADŁOSPIS (bezglutenowy)

1400 Kcal/dzienne

DZIEŃ

ŚNIADANIE (20-25%)

OBIAD (30-35%)

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK (15%)

Poniedziałek

09-10-2017

Herbata owocowa (250 ml), pieczywo bezglutenowe (60g),masło (10g), ser żółty (30g), pasta z tofu (30g)

Warzywa na pieczywo: sałata, pomidor. Warzywa do chrupania..

Zupa z kapusty białej z ziemniakami (250 ml)

(seler)

Jajo na twardo w sosie musztardowym, ziemniaki puree posypane koperkiem (100g) brokuł gotowany na parze(100g)

Kompot– 250 ml

(śmietana, masło)

Herbata z rumianku – 250 ml

Kisiel owocowy – 1 porcja

Chrupki kukurydziane – 1 op.

Warzywa do chrupania

Wtorek

10-10-2017

Kaszka jaglana na mleku z żurawiną (200 ml), pieczywo bezglutenowe (30g),masło (5g), szynka wieprzowa (30 g).Warzywa na pieczywo: sałata, rzodkiewki. Warzywa do chrupania

Zupa wiejska z makaronem ryżowym(250 ml).

(seler)

Porcja mięsa drobiowego w sosie koperkowym (100g), kasza gryczana niepalona z ciecierzycą (100g), surówka z kapusty pekińskiej i marchewki (100g)

Kompot – 250 ml

(jogurt)

Herbata owocowa – 250 ml

Ryż z musem owocowym

( jogurt)

Środa

11-10-2017

Stół szwedzki

Herbata malinowa /mleko (250 ml), pieczywo bezglutenowe(60 g), masło(10g), pasta z sera twarogowego i rzodkiewek(15g), pasta ze słonecznika (15g), krakowska sucha (15g).Warzywa na pieczywo: ogórek kiszony, pomidor, szczypiorek, rukola.

Warzywa do chrupania.

Zupa krupnik z kaszy jaglanej (250 ml).

(seler)

Schab bez panierki pieczony w piecu(100g), puree ziemniaczono-kalafiorowo-marchwiowe posypane koperkiem (200g), mizeria (100g)

(śmietana)

Herbata z rumianku – 250 ml

Tarta jaglana ze śliwkami 1 porcja

Owoc- 1 szt

Czwartek

12-10-2017

Herbata miętowa z cytryną (250 ml), pieczywo bezglutenowe (60g) masło (10g)pasta rybna(30g), pasztet drobiowy – wyrób własny (30g)

Warzywa na pieczywo: ogórek kiszony

Warzywa do chrupania.

Zupa z soczewicy z ziemniakami(250 ml)

(seler)

Makaron ryżowy ze śliwką w sosie jogurtowym (200g)

Kompot (250 ml)

Sok owocowy 100% Pieczywo bezglutenowe(60g), masło (10g)szynka drobiowa(20g)Warzywo do chleba: sałata, papryka Warzywa do chrupania. Owoc – szt 1

Piątek

13-10-2017

Płatki owsiane bezglutenowe z rodzynkami, nasionami na mleku (200 ml), pieczywo bezglutenowe (30g) masło (5g), ser twarogowy w plastrach(30 g)

Warzywa na pieczywo: ogórek.

Warzywa do chrupania

Zupa pomidorowa z ryżem ( 250 ml)

(seler, śmietana)

Filet rybny pieczony w piecu(200g), ziemniaki puree posypane koperkiem (100g),surówka z sałat w jogurcie (100g)

Herbata owocowa – 250 ml

Muffiny dyniowe z gruszką – 1 szt

Banan – 1 szt.

pogrubiona czcionka oznacza alergeny zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011